4-6 plastrów schabu ew. karkówki,(nie rozbijać), przyprawić z obu stron przyprawa uniwersalna lub solą i pieprzem kolorowym. Przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinkę.
PONADTO:
cebula- 6 szt
1 puszka piwa
2-3 suszone grzybki
Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz,
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
Ew smietana i mąka dla zagęszczenia potrawy
Sznycle schabowe z cebulką w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę obsmażyć na smalcu lub oleju złoty kolor,przełożyć do rondla.
Na tym samym tłuszczu zeszklić 6 cebul pokrojonych w krążki i przełożyć do mięsa.
Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, stopić i wlać puszkę piwa. zagrzać i przelać do mięsa, dodać 2-3 suszone grzybki lub borowik mielony w proszku dla smaku oraz doprawić solą lub przyprawa uniwersalna, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na koniec sos zagęścić śmietaną z dodatkiem mąki.
Podać z kluskami ziemniaczanymi i ogórkiem kiszonym lub inną ulubioną surówką.
ja dodałam rzodkiewkę usmażoną z bułką tartą i surówkę z marchewki, selera, pietruszki i pora
Komentarze