Sznycle

4.5 (173 ocen)

  • 40 min

Moja mama pracowała 30 lat w restauracji i kotlety z mięsa grubo zmielonego doprawione solą i pieprzem i w panierce w karcie dań w występowały pod nazwą sznycle, jeżeli były z jajkiem sadzonym to po wiedeńsku.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki zmielonej na sitku o grubych oczkach.
    2 jajka
    bułka tarta do obtaczania
    woda,
    sól, pieprz do smaku,
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie sznycli 1. Mięso zmielić, doprawić solą i pieprzem, uformować kotlety w kształcie a la schabowy., obtoczyć w jajku doprawionym solą i pieprzem i bułce tartej, Smażyć na rozgrzanym tłuszczu 15 minut. Podawać z surówką i ziemniakami.

Porady

Jeżeli przygotowuje sznycle wcześniej , układam je w naczyniu żaroodpornym i później przed podaniem odgrzewam w piekarniku są soczyste. Do smażenia można użyć też sklarowanego masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Pieprz Sól Tłuszcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować