sznycelki z piersi kurczaka z suszoną żurawiną i szalotką

0 (0 ocen)

Delikatne sznycelki z piersi kurczaka podane z żurawiną.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    mąka
    sól
    pieprz ziołowy
    zioła prowansalskie
    masło sklarowane

    pół szklanki żurawiny
    pół szklanki Metaxy
    szalotka
    łyżka masła

    pietruszka

Sznycelki z piersi kurczaka z suszoną żurawiną i szalotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi dzielimy na pół, tak by otrzymać 4 kotlety. Następnie lekko je rozbijamy.
  • 2. Mąkę mieszamy z przyprawami.
  • 3. W mące panierujemy kotlety. Następnie smaży na sklarowanym maśle, aż się ładnie zrumieni z obu stron.
  • 4. Żurawinę moczymy w alkoholu przez 3-4 godziny. Masło topimy na patelni. Dodajemy pokrojoną szalotkę. Do zeszklonej szalotki dodajemy żurawinę, razem z alkoholem. Dusimy, aż alkohol wyparuje.
  • 5. Sznycelki podajemy z uduszoną żurawiną i posypane zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy