Sznycelki w ziemniaczanej skórce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo trudno oprzeć się potrawom, które kuszą tak tradycyjnym wyglądem

  • 40 min

Składniki:

  • - sznycle wieprzowe (po ok.16dag)
    - 8 plastrów chudego boczku
    - 20 dag zielonej fasolki
    - 30 dag przetartych pomidorów
    - 40 dag ziemniaków
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 1 jajko
    - 2 łyżki mąki
    - 1 średnia cebula
    - 1/2 masła lub margaryny
    - 1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
    - olej
    - sól
    - biały pieprz
    - mielona gałka muszkatołowa
    - pieprz cayenne
    - słodka papryka
    - pomidor do przybrania

Sznycelki w ziemniaczanej skórce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę oczyścić i gotować ok. 8 minut w osolonej wodzie. Natkę pietruszki wymyć i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, wymyć i utrzeć na grubych oczkach tarki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Roztrzepać jajko. Sznycle obtoczyć w mącę,jajku i na końcu w masie ziemniaczanej. Ziemniaki mocno docisnąć. Olej rozgrzać na patelni i smażyć sznycle na małym ogniu ok. 15 minut. Od czasu do czasu sznycle obracać. W tym czasie obrać cebulę i drobno posiekać. Tłuszcz rozgrzać w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać śmietanę i przetarte pomidory, doprawić solą, pieprzem cayenne i papryką. Fasolkę osączyć i zrobić z niej 8 pęczków zawiniętych w plasterki boczku. Tak przygotowaną fasolkę przesmażyć krótko na patelni razem ze sznyclami. Sznycle, fasolkę i sos pomidorowy ułożyć na talerzach. Przybrać cząstkami pomidora.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy