Sznycelki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

smaczne:)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 filet podwójny z kurczaka
    2 jaja
    ½ szklanki mąki
    1 szklanka bułki tartej
    przyprawy: oregano, bazylia, przyprawa do kurczaka, pieprz, sól, przyprawa uniwersalna
    olej do smażenia
    2 łyżki masła
    1 duży słoik sosu słodko-kwaśnego

Sznycelki drobiowe w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy , po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.
  • 2. Jaja wbijamy na talerz i roztrzepujemy. Mąkę i bułkę tartą również wykładamy na talerze. Mięso panierujemy w mące, jajku a następnie w bułce tartej.Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się.
  • 3. Szkło żaroodporne smarujemy 2 łyżkami masła, wylewamy połowę sosu, układamy sznycelki i zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy