Taki obiad jest bardzo sycący mimo, że nie zawiera mięsa. Sos brokułowy podkreśla smak kotlecików, jest bardzo kremowy. Takie kotleciki polecam szczególnie najmłodszym.
Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SZNYCLE: Ziemniaki ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Dorsza zmiel. W misce umieść ziemniaki, rybę, jajko, szczypiorek, wymieszaj do połączenia i dopraw przyprawami.
2.Z masy formuj płaskie kotleciki.
3.Obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiano na wolnym ogniu. Kotlety podawaj ciepłe z sosem brokułowym.
4.SOS: Brokuła podziel na różyczki.
5.W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do gotującej się wody włóż brokuły, gotuj przez 4-5 minut, a następnie przełóż je do zimnej wody. Po 1 minucie różyczki brokuła przełóż na sitko, aby obciekły.
6.Brokuły drobno posiekaj. Śmietanę przełóż do rondelka, podgrzej, następnie dodaj pokrojony w kostkę serek topiony. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia serka. Na koniec dodaj żółty ser, dopraw do smaku.
Komentarze