Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym

0 (0 ocen)

Taki obiad jest bardzo sycący mimo, że nie zawiera mięsa. Sos brokułowy podkreśla smak kotlecików, jest bardzo kremowy. Takie kotleciki polecam szczególnie najmłodszym.

Składniki:

  • • SZNYCLE:
    • 400g ziemniaków,
    • 200g dorsza,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka siekanego szczypiorku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Bułka tarta do panierowania,
    • SOS BROKUŁOWY:
    • 1 mały brokuł,
    • 200g serka topionego śmietankowego,
    • 300ml śmietany 18%,
    • 1 łyżka startego żółtego sera,
    • Pieprz,

Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym 1. SZNYCLE: Ziemniaki ugotuj do miękkości, wystudź i przeciśnij przez praskę. Dorsza zmiel. W misce umieść ziemniaki, rybę, jajko, szczypiorek, wymieszaj do połączenia i dopraw przyprawami.
  • Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym 2. Z masy formuj płaskie kotleciki.
  • Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym 3. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiano na wolnym ogniu. Kotlety podawaj ciepłe z sosem brokułowym.
  • Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym 4. SOS: Brokuła podziel na różyczki.
  • Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym 5. W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Do gotującej się wody włóż brokuły, gotuj przez 4-5 minut, a następnie przełóż je do zimnej wody. Po 1 minucie różyczki brokuła przełóż na sitko, aby obciekły.
  • Sznycel ziemniaczano-rybny z sosem brokułowym 6. Brokuły drobno posiekaj. Śmietanę przełóż do rondelka, podgrzej, następnie dodaj pokrojony w kostkę serek topiony. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia serka. Na koniec dodaj żółty ser, dopraw do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy