Sznycel wiedeński z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry mięsa umyć osuszyć lekko rozbić, oprószyć z każdej strony sola ,obtoczyć w mace.
Jajko roztrzepać z mlekiem, kotlety zanurzyć w roztrzepany jajku, obtoczyc dokładnie z obu stron w bułce,
Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić,ostudzić,obrać Ziemniaki pokroić w plastry włożyć do salaterki. Ocet winny wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu,wlać oliwę,wymieszać.Ogórek obrać, pokroić w cienkie paski. cebule posiekać. Bulion mięsny mocno podgrzać. Sosem winnym i bulionem zalać ziemniaki,dodać ogórek i cebule,wymieszać przyprawić do smaku sola i pieprzem.Smalec lub olej rozgrzać na patelni ,wyłożyć sznycel i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Cytrynę sparzyć, pokroić w ćwiartki.Sznycel wyłożyć na talerz ,przybrać ćwiartkami cytryny podawać z sałatką .
Komentarze