Sznycel wiedeński z sałatką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa jest fajna na przyjęcia nie wymaga dużego wysiłku .

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    4 plastry schabu
    4 łyz mąki
    jajko
    2 łyż mleka
    bułka tarta
    sałatka:
    1 kg ziemniaków
    mały zielony ogórek
    4 łyżki octu winnego
    6 łyżek oliwy
    cebula
    3 łyżki bulionu mięsnego
    smalec lub olej do smażenia
    2 cytryny
    sól, pieprz

Sznycel wiedeński z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry mięsa umyć osuszyć lekko rozbić, oprószyć z każdej strony sola ,obtoczyć w mace.
    Jajko roztrzepać z mlekiem, kotlety zanurzyć w roztrzepany jajku, obtoczyc dokładnie z obu stron w bułce,

    Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Odcedzić,ostudzić,obrać Ziemniaki pokroić w plastry włożyć do salaterki. Ocet winny wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu,wlać oliwę,wymieszać.Ogórek obrać, pokroić w cienkie paski. cebule posiekać. Bulion mięsny mocno podgrzać. Sosem winnym i bulionem zalać ziemniaki,dodać ogórek i cebule,wymieszać przyprawić do smaku sola i pieprzem.Smalec lub olej rozgrzać na patelni ,wyłożyć sznycel i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Cytrynę sparzyć, pokroić w ćwiartki.Sznycel wyłożyć na talerz ,przybrać ćwiartkami cytryny podawać z sałatką .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy