Sznycel wiedeński,to potrawa rodem z Austrii.Przygotowywany z cielęciny, delikatny w smaku, podawany z plasterkiem cytryny.W Polsce przyjęła się jednak wersja z jakiem sadzonym.Obie wersje są pyszne.
20 min
Składniki:
• Szynka cielęca - 3 plastry (po około 150 gramów)
• Cytryna - 3 plasterki
• jajko - 2 sztuki
• bułka tarta - 3/4 szklanki
• sól, pieprz - do smaku (około szczypty na jednego kotleta)
• masło (najlepiej klarowane) - 3 łyżki
Sznycel wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gdy zaopatrzyliśmy się w gotowe plastry, rozklepujemy je tłuczkiem na cienkie kotlety. Plastry na brzegach nacinamy co 3 cm (nie będzie się mięso zawijało podczas smażenia). Gdy jednak kupiliśmy w całości, usuwamy wszelkie błony, plastry ucinamy w poprzek włókien (ważne aby to zrobić w ten sposób, gdyż w innym wypadku kotlety będą twarde) na około 1,5 cm plastry. Dalej postępujemy jak w przypadku gotowych plastrów..Mięso przyprawiamy solą i pierzem. Rozbełtamy jajka, bułkę tartą wsypujemy na talerz. Kotlety panierujemy kolejno - bułka tarta następnie wkładamy do jajka i ponownie do bułki tartej. Na patelni rozgrzewany masło,smażymy sznycle z obu stron na wolnym ogniu - do zarumienienia się. Podajemy z cytryną lub jak wolicie z jajkiem sadzonym.
Komentarze