400 - 450 gram cielęciny (cielęcina zadnia) na 3 konkretne kotlety
3 jaja (po jednym na każdy kotlet)
bułka tarta do panierunku
mąka do panierunku
2 rozbełtane jaja do panierunku
sól, pieprz
3 ćwiartki cytryny do pokropienia mięska
Sznycel cielęcy po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety rozbić tłuczkiem na grubość około 1 cm, obsypać pieprzem i solą, zostawić na 30-60 minut w lodówce.
Jaja rozbełtać, sznycle panierować najpierw w mące, potem w jaju i na końcu w bułce tartej, smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
W tym czasie na osobnej patelni usmażyć jaja.
Na talerze wykładać kotlety, na nich ułożyć jaja. Potrawę podałam z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.
Tuż przed jedzeniem sznycel skropić sobie sokiem z cytryny.
Komentarze