sznycel cielęcy po wiedeńsku

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

szybkie, niby banalne, ale zupełnie inne :)

  • 30 min

Składniki:

  • 400 - 450 gram cielęciny (cielęcina zadnia) na 3 konkretne kotlety
    3 jaja (po jednym na każdy kotlet)
    bułka tarta do panierunku
    mąka do panierunku
    2 rozbełtane jaja do panierunku
    sól, pieprz
    3 ćwiartki cytryny do pokropienia mięska
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycel cielęcy po wiedeńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozbić tłuczkiem na grubość około 1 cm, obsypać pieprzem i solą, zostawić na 30-60 minut w lodówce.
    Jaja rozbełtać, sznycle panierować najpierw w mące, potem w jaju i na końcu w bułce tartej, smażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
    W tym czasie na osobnej patelni usmażyć jaja.
    Na talerze wykładać kotlety, na nich ułożyć jaja. Potrawę podałam z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.

    Tuż przed jedzeniem sznycel skropić sobie sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować