Szkolny napoleonek

4.5 (151 ocen)

  • 45 min

To było jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się piec, jeszcze w szkole średniej. Polecam, bo jest bardzo dobre.

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:
    0,5 kos. margaryny,
    3 łyżki cukru pudru,
    5 łyżek śmietany 12%,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    mąka-ile ciasto zajmie-ok.0,5 kg.

    MASA:
    1 margaryna,
    1/2 szklanki cukru,
    2 budynie śmietankowe bez cukru,
    2 łyzki mąki,
    1 litr mleka,
    1 opakowanie herbatników szkolnych
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szkolny napoleonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy w kulkę i wkładamy na 15 minut do lodówki.
    Ciasto dzielimy na 3 równe części.
    Kazdą część wykładamy na blaszkę i pieczemy do zrumienienia w temp 160 stopni.
  • 2. Masa:
    Część mleka(ok 3/4 litra) zagotować, dodać cukier i margarynę.Budynie, mąkę wymieszać z resztą mleka, wlać na gotujące się mleko.Energicznie mieszamy.Gorącą masę wylewamy na ciasto.
    Herbatniki kruszymy na jak najdrobniejsze kawałeczki.
  • 3. Przekładamy ciasto wg schematu:
    CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-POKRUSZONE HERBATNIKI.
    ciasto musi poleżeć co najmniej 1 dzień, zeby było miekkie.A najlepiej smakuje po 2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować