Szkolny napoleonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy w kulkę i wkładamy na 15 minut do lodówki.
Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Kazdą część wykładamy na blaszkę i pieczemy do zrumienienia w temp 160 stopni.
2.Masa:
Część mleka(ok 3/4 litra) zagotować, dodać cukier i margarynę.Budynie, mąkę wymieszać z resztą mleka, wlać na gotujące się mleko.Energicznie mieszamy.Gorącą masę wylewamy na ciasto.
Herbatniki kruszymy na jak najdrobniejsze kawałeczki.
3.Przekładamy ciasto wg schematu:
CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-CIASTO-MASA-POKRUSZONE HERBATNIKI.
ciasto musi poleżeć co najmniej 1 dzień, zeby było miekkie.A najlepiej smakuje po 2 dniach.
Komentarze