Szkockie jajka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Małe urozmaicenie kotletów mielonych

  • 40 min

Składniki:

  • 10-12 jaj
    0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    1 czerstwa bułka
    2 jajka (do masy mielonej)
    pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego
    tłuszcz do smażenia

Szkockie jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo w wodzie z dodatkiem octu. Ostudzić i obrać ze skorupek.
  • 2. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie, dobrze odcisnąć, dodać jajka, doprawić i dokładnie wymieszać.
  • 3. Ugotowane i obrane jajka obtaczamy w mięsie, tworząc kule.
    Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pod przykryciem, aż się zarumienią.

Komentarze

Podobne przepisy