Szegedyński gulasz

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycący gulasz wieprzowy z paprykową kiełbasą i kiszoną kapustą, przygotowany w wolnowarze.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - smalec: 3 łyżki
    - żłóta cebula (drobno posiekana): 300 gramów
    - karkówka wieprzowa (pokrojona w kostkę): 1 kilogram
    - słodka papryka: 1 łyżka
    - ostra papryka: 1 łyżeczka
    - kminek: 1 łyżka
    - bulion wołowy: 450 mililitrów
    - Kiszona kapusta (posiekana): 500 gramów
    - ostra papryka w occie (posiekana): 2 sztuki
    - paprykowa kiełbasa (pokrojona w plasterki): 100 gramów
    - mąka: 2 łyżki
    - śmietana do zupy: 200 mililitrów
    - sól, czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szegedyński gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu na rozgrzanym smalcu podsmażamy cebulkę. Gdy będzie lekko brązowa dodajemy mięso i całość podsmażamy przez 3 – 4 minuty. Dodajemy obie papryki i kminek, smażymy kolejne 3 minuty cały czas mieszając.
  • 2. Do misy wolnowaru przekładamy mięso z cebulą, paprykę w occie, kapustę kiszoną (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można ją lekko odcisnąć), kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małej mocy przez 6 godzin.
  • 3. Po 6 godzinach dolewamy śmietanę z mąką, całość dokładnie mieszamy. Wolnowar przełączamy na dużą moc. Po 30 minutach zawartość misy ponownie mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut.
    Gulasz podajemy w towarzystwie knedlików, z łyżką gęstej kwaśnej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.45 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gulasz wieprzowy z grzybami

To może cię zainteresować