Wychowałam się w rodzinie wędkarzy. Mój dziadek, tato i brat ciągle dostarczali na rodzinny stół dary z rzeki, która przepływała obok domu. Taki szczupak to jedno z najwspanialszych wspomnień...
Szczupak w sosie śmietanowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oczyścić, dokładnie opłukać i podzielić na porcje (można w dzwonko lub dowolny inny sposób) i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na przynajmniej godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą.
2.Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć rybę ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć razem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając - cebula ma się zeszklić i ewentualnie delikatnie zarumienić (nie może być zbyt wysmażona).
3.Dodać śmietanę dokładnie, ale delikatnie (tak aby ryba się rozpadła) wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem. Chleb maczany w takim sosie to poezja...
Komentarze