SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM

4.5 (181 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wychowałam się w rodzinie wędkarzy. Mój dziadek, tato i brat ciągle dostarczali na rodzinny stół dary z rzeki, która przepływała obok domu. Taki szczupak to jedno z najwspanialszych wspomnień...

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szczupak: 1 kilogram
    - cebula: 3 sztuki
    - śmietana 18 %: 0.5 litra
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - sól, pieprz: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Szczupak w sosie śmietanowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM 1. Rybę oczyścić, dokładnie opłukać i podzielić na porcje (można w dzwonko lub dowolny inny sposób) i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na przynajmniej godzinę.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą.
  • SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM 2. Na patelni rozgrzać olej i krótko obsmażyć rybę ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć razem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając - cebula ma się zeszklić i ewentualnie delikatnie zarumienić (nie może być zbyt wysmażona).
  • SZCZUPAK W SOSIE ŚMIETANOWO-CEBULOWYM 3. Dodać śmietanę dokładnie, ale delikatnie (tak aby ryba się rozpadła) wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.

    Podawać ze świeżym pieczywem. Chleb maczany w takim sosie to poezja...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szczupak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować