Szczupak w śmietanie

4.44 (157 ocen)

smak z dzieciństwa

Składniki:

  • 800 gram dzwonków szczupaka
    1 duża śmietana 18 %
    1 szklanka bulionu drobiowego
    1 średniej wielkości cebula
    mąka do panierowania
    olej
    przyprawy: sól, pieprz, 1/2 szt. cytryny, ząbek czosnku

Wystaw ocenę:

4.44 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Szczupak w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzwonki szczupaka umyłam , posypałam solą, pierzem, skropiłam sokiem z cytryny, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę i pozostawiłam na 2 godziny w lodówce.
    Olej podgrzałam, dzwonka panierowałam w mące, usmażyłam na złocisty kolor, przełożyłam do naczynia.
    Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam.
    Do garnuszka wlałam szklankę bulionu , dodałam zeszkloną cebulkę, i na koniec śmietanę. Dokładnie wymieszałam, żeby śmietana nie zważyła się. Tak przygotowanym sosem polałam szczupaka. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Porady

Dobrze jest wyfiletować szczupaka zamiast podawać go w dzwonkach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować