Szczupak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szczupaka usunąć łuske i oczy, skórę wokół głowy naciąć i delikatnie ściągnąć skórę, aż do ogona, odciąć skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usunąć wnętrzności, odciąć głowę i odfiletować. Mięso odkładamy.
2.W garnku ułożyć kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodać ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotować, po 10 minutach dodać głowę szczupaka i gotować kolejne 10 minut.
3.Gdy marchewka i pietruszka są miękkie przełożyć je do rozdrabniacza, dodać umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrobnić, gdy całość jest zmielona dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodać 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie wymieszać.
4.Bierzemy skórę szczupaka i nałożyć do środka farsz, nie napełniać zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozłożyć folię spożywczą, ułożyć na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawinąć folią, resztki ryby wyciągnąć z wywaru. Włożyć do wywaru naszego szczupaka, gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć i ostudzić pod przykryciem.Gdy ryba wystygnie razem z folią włożyć ją na całą noc do lodówki.
5.Następnego dnia wyciągnąć rybę z folii, delikatnie pokroić w plastry, ułożyć na podłużnym półmisku
6.Udekorować całość natką pietruszki, majonezem i keczupem, można wykorzystać też wywar i można pokusić się o zrobienie tak faszerowanego szczupaka w galarecie.
Komentarze