Szczupak faszerowany

4.5 (170 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Szczupak tak przygotowany będzie alternatywą do tradycyjnie przygotowanych ryb na wigilijny stół.

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szczupak: 1.5 kilograma
    - marchew: 2 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - kostka rosołowa: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - liść laurowy: 5 sztuk
    - Jajko: 1 sztuka
    - chilli i gałka muszkatałowa: 2 szczypty
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 2 szczypty
    - kasza manna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szczupak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczupak faszerowany 1. Ze szczupaka usunąć łuske i oczy, skórę wokół głowy naciąć i delikatnie ściągnąć skórę, aż do ogona, odciąć skórę przy ogonie, skórę dokładnie myjemy i suszymy. Z pozostałej części usunąć wnętrzności, odciąć głowę i odfiletować. Mięso odkładamy.
  • Szczupak faszerowany 2. W garnku ułożyć kręgosłup szczupaka, obrane marchewki i pietruszki, dodać ziele i liść laurowy, kostkę rosołową, zalewamy wodą i gotować, po 10 minutach dodać głowę szczupaka i gotować kolejne 10 minut.
  • Szczupak faszerowany 3. Gdy marchewka i pietruszka są miękkie przełożyć je do rozdrabniacza, dodać umyte mięso szczupaka i trochę natki pietruszki i dokładnie rozdrobnić, gdy całość jest zmielona dodać jajko, doprawić solą, pieprzem, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodać 2 łyżki kaszki manny i całość dokładnie wymieszać.
  • Szczupak faszerowany 4. Bierzemy skórę szczupaka i nałożyć do środka farsz, nie napełniać zbyt mocno, gdyż skóra podczas gotowania może pęknąć, gdy cała masa jest w środku, rozłożyć folię spożywczą, ułożyć na środku naszego szczupaka i dokładnie go zawinąć folią, resztki ryby wyciągnąć z wywaru. Włożyć do wywaru naszego szczupaka, gotować na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć i ostudzić pod przykryciem.Gdy ryba wystygnie razem z folią włożyć ją na całą noc do lodówki.
  • Szczupak faszerowany 5. Następnego dnia wyciągnąć rybę z folii, delikatnie pokroić w plastry, ułożyć na podłużnym półmisku
  • Szczupak faszerowany 6. Udekorować całość natką pietruszki, majonezem i keczupem, można wykorzystać też wywar i można pokusić się o zrobienie tak faszerowanego szczupaka w galarecie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować