Szczupak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczupaka oczyścić,wypatroszyć wzdłuż brzucha(nie odcinać głowy).Pokropić sokiem z cytryny,odstawić do lodówki na ok 2 godziny.Oddzielić mięso od skóry, nie obcinając głowy i ogona, starając się nie uszkodzić skóry.Mięso zmielić 2 razy w maszynce do mielenia.Pieczarki pokroić w kosteczkę,przyprawić do smaku i usmażyć na oleju.Zimne dodać do masy rybnej.Marchew pokroić w kosteczkę,pietruszkę drobno posiekać dodać do masy.Następnie dodać żółtko ,bułkę tartą i przyprawy.Wszystko wyrobić na jednolita masę.Na sam koniec dodać ubitą na sztywno piane z białka.Delikatnie wymieszać.Ułożyć masę w skórze, uformować kształt ryby.Spód zszyś lub spiąć wykałaczkami.Folię aluminiową posmarować masłem,ułożyć na niej szczupaka,posypać przyprawami,zawinąć.Ułożyć rybkę w naczyniu żaroodpornym i piec tak ok 30 minut.Po tym czasie rozciąć folie i piec jeszcze ok 20 minut,co jakis czas polewając rybkę sosem,który sie wytworzył podczas pieczenia.Po upieczeniu,wyjąć wykałaczki lub nitkę,pokroić w plastry i gorące podawać z ziemniaczkami i surówką.
Komentarze