Szczawiowa z puree ziemniaczanym i jajkiem

0 (0 ocen)

Z powodzeniem zastąpi dwa dania.

Składniki:

  • 2 litry esencjonalnego rosołu
    słoik szczawiu konserwowego
    mały kubek kwaśnej śmietany
    2 łyżki mąki
    1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    olej
    jajka-sztuka na osobę
    kilka łyżek mleka

Szczawiowa z puree ziemniaczanym i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół zagotować,dodać szczaw ze słoika gotować na wolnym ogniu. W tym czasie mąkę wymieszać z odrobiną wody i śmietaną,zaprawić zupę. Ziemniaki ugotować odcedzić i odparować.Cebulę drobno posiekać,usmażyć na złoto na oleju,dodać do gorących ziemniaków i utłuc dolewając trochę mleka. Jajka ugotować na twardo,obrać, przekroić na pół. Na talerz wykładać ziemniaki,jajko,zalać zupą.

Porady

Można zupę ugotować na bulionie z kostek,ale na rosole jest smaczniejsza. Jeśli nie mam rosołu, gotuję taki ekspresowy wywar z grzbietów drobiowych i włoszczyzny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy