Szczawiowa i knedle

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Alina Książekz Pławina, wsina Kujawach,zaprosiła nasna lekki obiad,który ugotowałarazem z córkąi wnukami.

Składniki:

  • Zupa:
    ● 1/2 kg szczawiu
    ● 3 litry rosołu z kurczaka
    ● 1 kg ziemniaków
    ● pietruszka
    ● 2 marchewki
    ● kawałek selera
    ● 30 dag kiełbasy
    ● 5 jajek
    ● kremowy serek topiony
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● posiekana natka pietruszki
    Knedle z truskawkami:
    ● 80 dag truskawek
    ● 2 jajka
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 1 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● szczypta soli
    ● bułka tarta i łyżka masła do okraszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery Knedle

Szczawiowa i knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zupa: szczaw myjemy
    i kroimy. Dusimy na maśle,
    doprawiamy. Warzywa obieramy.
    Ziemniaki kroimy
    w kostkę, pozostałe – ścieramy
    na tarce. Gotujemy w bulionie.
    Jajka gotujemy na
    twardo, obieramy i przekrawamy
    na pół. Kiełbasę kroimy
    w kostkę. Do bulionu dodajemy
    szczaw, kiełbasę i serek.
    Gotujemy 5 minut na małym
    ogniu. Jajka wykładamy na
    talerze, zalewamy zupą i posypujemy
    natką.
  • 2. Knedle: truskawki myjemy,
    usuwamy szypułki. Ziemniaki
    gotujemy i przeciskamy
    przez praskę. Dodajemy obie
    mąki, jajka i sól. Zagniatamy
    ciasto. Robimy niewielkie
    placki i na każdy nakładamy
    truskawkę. Formujemy kulki.
    Gotujemy we wrzącej osolonej
    wodzie, aż wypłyną. Podajemy
    polane podsmażoną
    na maśle bułką tartą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować