Szczawiowa i knedle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zupa: szczaw myjemy
i kroimy. Dusimy na maśle,
doprawiamy. Warzywa obieramy.
Ziemniaki kroimy
w kostkę, pozostałe – ścieramy
na tarce. Gotujemy w bulionie.
Jajka gotujemy na
twardo, obieramy i przekrawamy
na pół. Kiełbasę kroimy
w kostkę. Do bulionu dodajemy
szczaw, kiełbasę i serek.
Gotujemy 5 minut na małym
ogniu. Jajka wykładamy na
talerze, zalewamy zupą i posypujemy
natką.
2.Knedle: truskawki myjemy,
usuwamy szypułki. Ziemniaki
gotujemy i przeciskamy
przez praskę. Dodajemy obie
mąki, jajka i sól. Zagniatamy
ciasto. Robimy niewielkie
placki i na każdy nakładamy
truskawkę. Formujemy kulki.
Gotujemy we wrzącej osolonej
wodzie, aż wypłyną. Podajemy
polane podsmażoną
na maśle bułką tartą.
Komentarze