Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami są absolutnie najszybsze w przygotowaniu... wystarcza 3 minutki na grillu. Ale co najważniejsze są absolutnie zjawiskowe. Najlepsze!

  • 10 min

Składniki:

  • (na 4 szaszłyki)
    300-400g surowego tuńczyka
    4 krewetki
    strąk czerwonej papryki
    strąk zielonej papryki
    1 biała cebula
    sól, czarny pieprz, czosnek granulowany
    oliwa spod suszonych pomidorów (ewentualnie oliwa z oliwek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Ryba

Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kilka godzin wcześniej dobrze jest namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać).
    Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy.
    Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin.
    Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować