Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami są absolutnie najszybsze w przygotowaniu... wystarcza 3 minutki na grillu. Ale co najważniejsze są absolutnie zjawiskowe. Najlepsze!
10 min
Składniki:
(na 4 szaszłyki)
300-400g surowego tuńczyka
4 krewetki
strąk czerwonej papryki
strąk zielonej papryki
1 biała cebula
sól, czarny pieprz, czosnek granulowany
oliwa spod suszonych pomidorów (ewentualnie oliwa z oliwek)
Szaszłyki z tuńczykiem i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilka godzin wcześniej dobrze jest namoczyć patyczki do szaszłyków w wodzie (nie będą się przypalać).
Tuńczyka myjemy i kroimy w kostkę o wymiarach około 2cm x 2cm. Krewetki obieramy z pancerza. Papryki myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości jak ryba. Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy warstwy.
Na patyczki nabijamy na przemian kostkę z tuńczyka, paprykę czerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin.
Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem.
Komentarze