Szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła i sok z cytryny wymieszać w miseczce.
Pierś kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę (3-4 cm). zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz..
2.Przygotowujemy w między czasie pozostałe składniki do szaszłyka: pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w ćwiartki. Całość pokrojonych składników wrzucamy do miski i posypujemy solą oraz pieprzem.
3.Przygotowujemy szaszłyki nabijając naprzemiennie mięso, boczek i warzywa na patyczki.
4.Piekarnik nagrzać do 200 stopni . Piec około 20 minut, podlewając od czasu do czasu szaszłyki sosem z pieczenia, pod koniec na 5 minut włączyć termoobieg lub funkcję grila.
Można robić również na zwykłym grillu.
Komentarze