• Szaszłyki z piersi kurczaka z boczkiem i papryką

    Dodane przez: Brenia

  • Szaszłyki to idealne danie nie tylko na grilla ale również na niedzielny obiad.

  • Składniki

    1 duża pierś z kurczaka

    1 papryka czerwona

    30 dag boczku pokrojonego w plastry

    1 cebula,

    4 pieczarki

    3 ząbki czosnku

    oliwa z oliwek,

    sok z jednej cytryny

    przyprawy : pieprz czarny, sól, papryka w proszku, majeranek, tymianek

  • Sposób przygotowania

    1.
    marynata - krok 1

    Przygotować marynatę: olej, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną, zioła i sok z cytryny wymieszać w miseczce. Pierś kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w kostkę (3-4 cm). zalać marynatą odstawić na minimum 1 godz..

    2.

    Przygotowujemy w między czasie pozostałe składniki do szaszłyka: pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki, paprykę kroimy w kostkę, cebulę kroimy w ćwiartki. Całość pokrojonych składników wrzucamy do miski i posypujemy solą oraz pieprzem.

    3.

    Przygotowujemy szaszłyki nabijając naprzemiennie mięso, boczek i warzywa na patyczki.

    4.

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni . Piec około 20 minut, podlewając od czasu do czasu szaszłyki sosem z pieczenia, pod koniec na 5 minut włączyć termoobieg lub funkcję grila. Można robić również na zwykłym grillu.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad
  • 1 komentarz
    • Konto nieaktywne
      2013-06-05T14:29:58+02:00 Konto nieaktywne
      świetny przepis..bardzo mi się podoba z tym boczkiem..spróbuję...mniam

Dodane przez: Brenia

Brenia 206

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-06-18T15:20:02+02:00

1065 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »