Szaszłyki z piersi indyka w curry

0 (0 ocen)

Pomysł na marynatę do tego mięsa podpatrzyłam u Jana Kuronia :)

Składniki:

  • 55 dag piersi z indyka
    sól
    pieprz
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g)
    solidna szczypta ostrej papryki w proszku
    czubata łyżeczka curry
    olej do posmarowania płyty grilla
    sos jogurtowy sporządzony według przepisu
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-jogurtowy-do-grillowanego-miesa

Szaszłyki z piersi indyka w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z piersi indyka w curry 1. Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem.
  • Szaszłyki z piersi indyka w curry 2. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa.
  • Szaszłyki z piersi indyka w curry 3. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa.
  • Szaszłyki z piersi indyka w curry 4. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca.
  • Szaszłyki z piersi indyka w curry 5. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc).
    Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków.
    Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki.
  • Szaszłyki z piersi indyka w curry 6. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki.
  • Szaszłyki z piersi indyka w curry 7. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy