SZASZŁYKI Z PIEKARNIKA

4.5 (145 ocen)

Tak skomponowana marynata i dodatek owoców nadaje szaszłykom wspaniałego smaku.Najlepiej smakują w upalne dni.Można je jeść również na zimno.

Składniki:



  • 2 filety z kurczaka
    1 duża główka czosnku
    2 kiwi
    1 małe gronko winogron zielonych
    6 plastrów ananasa z zalewy
    1 woreczek ryżu
    2 łyżki oleju
    sól,pieprz czarny,przyprawa do kurczaka,bazylia suszona,sos sojowy,czosnek granulowany.

    MARYNATA

    2 łyżki oleju
    2 łyżki sosu słodko pikantnego TaoTao
    1 łyżka miodu naturalnego
    1 łyżka keczupu pikantnego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka bazylii suszonej
    1 łyżeczka oregano suszonego
    sól,pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Szaszłyki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szaszłyki z piekarnika 1.

    Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w w większą kostkę.














    .




  • 2. Odcięte małe kawałki mięsa pokroić w drobną kostkę,polać sosem sojowym,posypać solą,pieprzem i czosnkiem granulowanym.
    Na patelni rozgrzać olej włożyć małe kostki mięsa i smażyć do czasu całkowitego odparowania wody,pozostawić do przestudzenia.
  • 3.
    Przygotować marynatę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji,przyprawić do smaku solą i pieprzem
  • szaszłyki z piekarnika 4.
    Duże kostki filetu posypać solą,pieprzem,polać marynatą i dokładnie wymieszać.Włożyć do zamykanego pudełka,wstawić na min.2 godz.do lodówki.
  • szaszłyki z piekarnika 5.

    Przygotować owoce.Winogrona opłukać,kiwi obrać,pokroić w ósemki.krążki ananasa w ćwiartki,czosnek obrać i umyć.
  • szaszłyki z piekarnika 6.
    Namoczyć w wodzie patyczki do szaszłyków.Nadziewać kolejno kostkę mięsa,czosnek,ćwiartkę ananasa,winogrono, do uzupełnienia patyczka.Należy pamiętać aby zaczynać i kończyć mięsem.Nadziane szaszłyki posypać lekko solą,pieprzem,przyprawą do kurczaka i bazylią.
  • szaszłyki z piekarnika 7. Na blaszkę wlać 1/4 szk.wody,przykryć pergaminem i ułożyć szaszłyki.Wolne miejsca po brzegach wyłożyć kawałkami kiwi,pozostałymi owocami,posypać przesmażonymi małymi kostkami mięsa,polać tłuszczem z ich smażenia,owoce posypać bazylią.Wlać 1/4 szk.soku z zalewy ananasowej,przyprawionej solą,pieprzem do smaku.
  • szaszłyki z piekarnika 8.
    Piekarnik nagrzać do 200C wstawić szaszłyki i piec 30 min.Blaszkę wyjąć,odwrócić delikatnie szaszłyki na drugą stronę.
  • szaszłyki z piekarnika 9. Blaszkę wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 15 min.
  • 10.
    Ryż ugotować w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu,odsączyć
  • szaszłyki z piekarnika 11.
    Na półmisek rozłożyć 1/3 ugotowanego ryżu,położyć 2 szaszłyki,ozdobić pieczonymi owocami , kostkami mięsnymi i listkami melisy,polać niewielką ilością sosu z pieczenia.

Porady

Podawać można w/g własnego uznania.Dobrze też smakują z frytkami.Upieczone owoce zastępują inny dodatek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować