Szaszłyki z mięsem i warzywami

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Szaszłyki z piersi kurczaka, z papryką, cukinią, cebulką.

  • 40 min

Składniki:

  • - pierś z kurczaka
    - papryka ( czerwona, żółta)
    - czerwona cebula
    - cukinia
    - pieczarki
    - młode ziemniaczki

    Marynata do piersi : olej, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, papryka mielona, zioła prowansalskie

    Pieczone ziemniaki : młode ziemniaki podgotowujemy lekko w osolonej wodzie. Po podgotowaniu odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w połówki po czym przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki, przyprawą do pieczonych ziemniaków.

    Sos czosnkowy : duży jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wstępie przygotowujemy marynatę do piersi, następnie kurczaka kroimy w plasterki i wkładamy do gotowej marynaty, aby przeszły smakiem przypraw. ( ok. 1 godz. )
    Kroimy warzywa ( każdy wedle uznania, większe/mniejsze kawałki, jak wolimy ).
    Wszystko na koniec nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.

    Tak przygotowane szaszłyki grillujemy! Jednak...
    Z racji tego, że nie miałyśmy takiej możliwości przygotowałyśmy je w piekarniku. Na niższy poziom wykładamy także ziemniaki.

    Wszystko pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku, przez ok 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować