60dag mięsa mielonego (u mnie z indyka)
płat ciasta francuskiego
bułka
jajko
pół cebuli
mała papryka czerwona
słodka i ostra mielona papryka
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
białko do posmarowania
olej rzepakowy do smażenia
Szaszłyki z mięsa mielonego w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę oraz posiekaną cebulę i koperek. Wbij jajko, przypraw do smaku mielonymi paprykami, solą i pieprzem. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie uformuj 27 małych kuleczek.
2.Na patelni rozgrzej olej i króciutko obsmaż na nim kuleczki ze wszystkich stron. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na niewielkie paski.
3.Ciasto rozwiń i pokrój na 9 pasków o jednakowej szerokości. Na drewniany patyczek nabij najpierw ciasto, potem kawałek papryki i mięsną kulkę, itd.Na jednym patyczku powinny znaleźć się trzy kulki. Białko roztrzep z odrobiną mleka i posmaruj nim ciasto francuskie.
4.Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok.7-10 minut w 180 st.do zrumienienia. Podawaj np. z ziołowymi dipami lub ulubionymi warzywami. Smacznego!
Komentarze