Szaszłyki z mięsa mielonego w cieście francuskim

4.5 (183 ocen)

Klopsiki mięsne podane w innej formie. Polecam :)

Składniki:

  • 60dag mięsa mielonego (u mnie z indyka)
    płat ciasta francuskiego
    bułka
    jajko
    pół cebuli
    mała papryka czerwona
    słodka i ostra mielona papryka
    łyżka posiekanego koperku
    sól, pieprz
    białko do posmarowania
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Szaszłyki z mięsa mielonego w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przełóż do miski 1. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj odciśniętą bułkę oraz posiekaną cebulę i koperek. Wbij jajko, przypraw do smaku mielonymi paprykami, solą i pieprzem. Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie uformuj 27 małych kuleczek.
  • podsmaż kuleczki 2. Na patelni rozgrzej olej i króciutko obsmaż na nim kuleczki ze wszystkich stron. Paprykę umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na niewielkie paski.
  • przed pieczeniem 3. Ciasto rozwiń i pokrój na 9 pasków o jednakowej szerokości. Na drewniany patyczek nabij najpierw ciasto, potem kawałek papryki i mięsną kulkę, itd.Na jednym patyczku powinny znaleźć się trzy kulki. Białko roztrzep z odrobiną mleka i posmaruj nim ciasto francuskie.
  • 4. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok.7-10 minut w 180 st.do zrumienienia. Podawaj np. z ziołowymi dipami lub ulubionymi warzywami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Mięso mielone Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować