Szaszłyki z łososia z salsą truskawkową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Propozycja na grilla, dla tych którzy lubią ryby. Bardzo smakuje mi połączenie ryb z owocami. Szaszłyki są lekkie i zdrowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kawałki filetu z łososia
    12 truskawek
    1/3 ananasa świeżego
    6 liści sałaty masłowej
    1 cebula
    sól, pieprz
    przyprawa do ryb
    1/2 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    1 łyżka sosu balsamico sojowego
    5 gałązek koperku

Szaszłyki z łososia z salsą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Łososia kroję w kostkę, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, przyprawę do ryb, ocet balsamiczny. Całość mieszam i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Ananasa obieram i kroję w kostkę, truskawki obieram i kroję na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki łososia, truskawki, ananasa i tak na zmianę. Pozostałe truskawki i ananasa kroję w drobną kostkę, polewam sosem balsamico. Szaszłyki układam na grillu, polewam sosem balsamico. Grilluję krótko żeby się nie spaliły. Podaję z salsą z owców na sałacie. Podaję z koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy