Kolorowe szaszłyki to alternatywa dla karkówki i skrzydełek :) Mieniące się kolorami - połączenie kurczaka z kolorowymi warzywami!
30 min
Składniki:
(około 12 szaszłyków)
filet z piersi kurczaka
papryka czerwona
papryka żółta
duża cukinia lub 2 mniejsze
15-20 dag pieczarek
cebula czerwona
5-8 białych szparagów
przyprawa do szaszłyków
oliwa
dodatkowo:
patyczki do szaszłyków (metalowe lub drewniane - wcześniej namoczone w zimnej wodzie)
Szaszłyki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, zamarynować na kilka minut w przyprawie do grilla/ziołach/ulubionych przyprawach i oliwie, pozostałe warzywa umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki, tak, by można je nabijać na patyczki do szaszłyków. Białe szparagi delikatnie obrać obieraczką do warzyw (obierając od góry do dołu), odłamać zdrewniałe końce. Przekładać według uznania, kurczakiem i warzywami. Warzywa posypać przyprawą do szaszłyków. Piec na grillu kilkanaście minut, aż kawałki kurczaka będą upieczone, a warzywa ciepłe.
Komentarze