Szaszłyki z kurczaka ze świeżym imbirem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Nieco czasochłonne ale aromatyczne i przepyszne szaszłyki z piersi kurczaka

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag piersi z kurczaka
    10 dag startego żółtego sera o ostrym smaku
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 szklanka śmietany - u mnie 30% coby się przypadkiem zważyć nie chciała
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    1 łyżeczka ostrej papryki
    oliwa
    sól
    biały pieprz
    nieco mielonej kolendry
    jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z kurczaka ze świeżym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pozbawiamy "niedoskonałości" . Kroimy kurczaka w średniej wielkości kostkę.
  • 2. Imbir i czosnek, przepuszczony przez praskę, a także pieprz, paprykę i odrobinę soli mieszamy ze sobą. Mieszaniną tą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
  • 3. W tym czasie jajko roztrzepujemy ze śmietaną, serem, mąką kukurydzianą i szczyptą soli. Masą tą dokładnie smarujemy mięso i pozostawiamy tak przygotowane mięso w lodówce na około 3 godziny.
  • 4. Ja podałam z ryżem z dodatkiem curry i koronką flandryjską.
  • 5. Po upływie tego czasu nadziewamy kawałki mięsa na patyczki lub szpikulce od szaszłyków. Zapiekamy około 15 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Następnie wyjmujemy blaszkę, zlewamy płyn, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa , skrapiamy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować