Nieco czasochłonne ale aromatyczne i przepyszne szaszłyki z piersi kurczaka
3 godz. 30 min
Składniki:
80 dag piersi z kurczaka
10 dag startego żółtego sera o ostrym smaku
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 szklanka śmietany - u mnie 30% coby się przypadkiem zważyć nie chciała
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka ostrej papryki
oliwa
sól
biały pieprz
nieco mielonej kolendry
jajko
Szaszłyki z kurczaka ze świeżym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pozbawiamy "niedoskonałości" . Kroimy kurczaka w średniej wielkości kostkę.
2.Imbir i czosnek, przepuszczony przez praskę, a także pieprz, paprykę i odrobinę soli mieszamy ze sobą. Mieszaniną tą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na kwadrans.
3.W tym czasie jajko roztrzepujemy ze śmietaną, serem, mąką kukurydzianą i szczyptą soli. Masą tą dokładnie smarujemy mięso i pozostawiamy tak przygotowane mięso w lodówce na około 3 godziny.
4.Ja podałam z ryżem z dodatkiem curry i koronką flandryjską.
5.Po upływie tego czasu nadziewamy kawałki mięsa na patyczki lub szpikulce od szaszłyków. Zapiekamy około 15 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Następnie wyjmujemy blaszkę, zlewamy płyn, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa , skrapiamy z wierzchu oliwą i wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut.
Komentarze