Szaszłyki z indyka ze śliwką kalifornijską

0 (0 ocen)

Mięso z udźca jest soczyste a jego smak podkreśla pomarańczowa marynatą i mięciutka śliwka. Szaszłyki grillują się błyskawicznie i są lekkostrawną alternatywą dla mięsa wieprzowego.

Składniki:

  • 1 nieduży udziec z indyka
    pół cukinii
    jedna czerwona cebula
    pół opakowania śliwek kalifornijskich
    sok z połowy pomarańczy
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka imbiru
    2 łyżeczki oregano suszonego
    sól wg.uznania (ja dałam łyżeczkę)
    pieprz
    łyżka oleju

Szaszłyki z indyka ze śliwką kalifornijską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę. Sok z pomarańczy mieszamy z czosnkiem, olejem, solą, imbirem i pieprzem.
  • 2. Mięso oddzielamy od kości i usuwamy ścięgna i inne twarde części. Kawałki mięsa rozbijamy delikatnie tłuczkiem aby powstały nieduże kotleciki. Wkładamy na 30 minut do marynaty.
  • image-0antwf5 3. Cebulę kroimy na ćwiartki, cukinię w plastry. Dodajemy do marynującego się mięsa. Po upływie czasu marynowania formujemy szaszłyki. W każdy kawałek mięsa zawijamy śliwkę i nadziewamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z cukinii i cebulą.
    Pieczemy po kilka minut z każdej strony aż mięso będzie zrumienione.

Porady

Patyczki do szaszłyków należy przed użyciem namoczyć kilka minut w wodzie aby się nie zapaliłyna grillu. Można przygotować w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy