Szaszłyki z curry na ostro w towarzystwie zapiekanych warzyw

0 (0 ocen)

  • 60 min

Coś dla miłośników wyrazistych smaków.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    - 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    - pół główki kalafiora
    - 1 czerwona papryka
    - 1 zielona papryka
    - 3 papryczki chili

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    - 1 kalarepa

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    - 2 łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę
    - 2 łyżki utartego żółtego sera cheddar
    - łyżeczka curry
    - pół bułki kajzerki
    - 1 jajko
    - bułka tarta do panierowania
    - sól, pieprz świeżo mielony, majeranek, jarzynka
    - 6-8 listków świeżej bazylii (lub bazylia suszona)
    - oliwa do smażenia
    - olej rzepakowy do warzyw
    patyczki do szaszłyków

    DEKORACJA:
    folia aluminiowa
    Papryczki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z curry na ostro w towarzystwie zapiekanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Od papryki odkrawamy po kawałku około (5cm x 5m) i odkładamy na bok. Pozostałą cześć kroimy w dużą kostkę. Kalarepę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Oddzielamy od siebie różyczki kalafiora. Warzywa mieszamy ze sobą a następnie rozdzielamy na 3- 4 porcji i układamy na folii aluminiowej. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i polewamy olejem rzepakowym. Folię szczelnie zamykamy. Paczuszki układamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. i pieczemy przez około 45 minut aż warzywa będą miękkie.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy szaszłyki. Bułkę namaczamy w wodzie. Odsączamy i dodajemy do mięsa. Papryczki chili kroimy na małe kawałeczki dodajemy do mięsa. Pozostałe części papryki kroimy w niewielką kostkę, dodajemy do mięsa. Liście bazylii drobno siekamy, dodajemy do mięsa, Dodajemy również cebulkę oraz utarty ser. Dodajemy jedno jajko. Przyprawiamy łyżeczką curry, sporą ilością śwież zmielonego pieprzu, kilkoma szczyptami soli oraz jarzynki oraz około 4 - 6 łyżeczkami majeranku.
  • szaszłyki 3. Całość mieszamy dokładnie mieszamy. Na patyczkach formujemy szaszłyki. Rolujemy na desce do krojenia, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Szaszłyki smażymy z każdej strony na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
  • 4. Usmażone mięso odstawiamy aby obciekły z oleju następnie pieczemy przez około 5 minut razem z warzywami.
  • 5. Gotowe szaszłyczki podajemy z mieszanką gorących warzyw.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować