Szaszłyki truskawkowe z twarożkiem

0 (0 ocen)

Moja wariacja na temat szaszłyków i owoców lata.Postanowiłam połączyć twaróg i owoce w nieco innej formie niż, np. farsz do naleśników - powstały więc słodkie szaszłyki. Najsmaczniejsze mocno schłodzone przed podaniem, skropione odrobiną soku z cytryny i ewentualnie oprószone cukrem trzcinowym.

Składniki:

  • - 12 większych truskawek,
    - 30 dag chudego twarogu,
    - 1-2 łyżki cukru pudru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - po 2 łyżki mielonych (lub drobno posiekanych) orzechów włoskich i migdałów.

Szaszłyki truskawkowe z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Każdą truskawkę dzielimy na pół.
    Twaróg rozgniatamy widelcem i ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodajemy mielone orzechy i migdały, dokładanie mieszamy.
  • 2. Z masy serowej formujemy kuleczki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego), układamy na talerzu i schładzamy w lodówce przez minimum 15 minut.
  • 3. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian: połówkę truskawki i twarogową kuleczkę aż do wyczerpania składników.

    Przed podaniem szaszłyki schładzamy przez co najmniej pół godziny.
    Wyśmienicie smakują skropione sokiem z cytryny, oprószone cukrem trzcinowym i listkami mięty. Można je także podać z bitą śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy