Szaszłyki panierowane z patelni

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Ciekawy sposób na urozmaicenie sobie szaszłyków. Do tego wystarczy jakaś surówka i obiad gotowy

  • 30 min

Składniki:

  • Szaszłyki:
    •2 piersi z kurczaka
    •ok. 150 g sera żółtego
    •kilka ziemniaków
    •sól, pieprz, ostra papryka, ząbek czosnku, ewentualnie przyprawa do kurczaka


    Panierka:
    •jajko
    •bułka tarta


    Dodatkowo:
    •olej (spora ilość)
    •patyczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Ser

Szaszłyki panierowane z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szaszłyki:

    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

    Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę, wkładamy do miski i doprawiamy przyprawami.

    Ser kroimy w kostkę, takiej samej wielkości jak kurczaka.

    Ugotowane ziemniaki (ale nie rozgotowane) kroimy na kawałkii wielkości pozostałych składników.

  • Szaszłyki panierowane 2. Panierka:

    Przygotować 2 miski.
    Do jednej wbić rozmącone jajko, w drugiej wysypać bułkę tartą.
    Nabijać na patyczki składniki w dowolnej kolejności.


    Szaszłyki panierujemy w jajku i bułce tartej.

    Smażymy na patelni wypełnionej w połowie olejem.

    Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy

Porady

•można użyć mrożonych kuleczek ziemniaczanych •ser najlepiej wybrać o intensywniejszym smaku np. Radamer czy Ementaler, wówczas szaszłyki będą bardziej wyraziste •podczas smażenia ser zmieni swoją wielkość, ponieważ czekając jak mięso zrobi się w środku, ser topi się, dlatego jeśli w gotowych szaszłykach zależy nam na równych kawałkach składników to ser możemy pokroić w nieco większe kawałki, aby na patelni "zrównały się" z kurczakiem •warto zrobić własny sos czosnkowy, który przygotowujemy na samym początku, aby zdążył się schłodzić w lodówce i przegryźć

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować