Pogoda dopisuje, no więc odpalamy grilla :) pozostaje jeszcze powiadomić wszystkich, że to już najwyższa pora aby się spotkać :)
Składniki:
1 większa polędwica wieprzowa
1 pierś z kurczaka
2 kiełbaski polskie wędzone na surowo
200 g boczku wędzonego
2 – 3 cebule
2 mniejsze papryki kolorowe
150 g małych pieczarek
gotowa przyprawa do grilla
Szaszłyki na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na samym początku proponuję zamoczyć w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków aby łatwiej było na nie nadziewać i aby były odporniejsze na dym i ew. płomień z paleniska.
Mięsa pokroić na kawałki podobnej wielkości, posypać przyprawami, spryskać olejem i odstawić na 15 minut.
Cebulę pokroić w krążki, inne produkty na kawałki pasujące wielkością do pozostałych.
Wszystkie składniki na przemian nadziewać na wymoczone patyczki.
Posypać z wierzchu przyprawą do grilla i spryskać lekko olejem, zwłaszcza części warzywne.
Wstawić na ruszt paleniska i pozostaje tylko pilnować aby się za bardzo nie zjarało :)
Komentarze