Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw

4.91 (169 ocen)

W sezonie grillowym obowiązkowo muszą być szaszłyki. Połączenie warzyw i polędwiczek w słodko-kwaśnej marynacie posmakuje każdemu. Polecam!

Składniki:

  • 800g polędwiczek wieprzowych
    po 2 papryki żółte i czerwone
    2 małe cukinie
    marynata: 4 łyżki miodu płynnego
    5 łyżek oleju
    2 łyżki musztardy
    słodka i ostra mielona papryka
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    sól, pieprz







Wystaw ocenę:

4.91 (169 ocen)

Szaszłyki grillowane z polędwiczek i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrój warzywa 1. Polędwiczki umyj, osusz, pokrój w plastry. Każdy plasterek delikatnie rozgnieć ręką. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w dość dużą kostkę ( o wielkości mięsa). Umytą cukinię pokrój w plasterki (bez obierania).
  • zrób marynatę do mięsa 2. Zrób marynatę: do miseczki przełóż miód, olej, musztardę, mielone papryki i majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Marynatą obłóż mięso i przykryte włóż do lodówki na min 2 godz.
  • szaszłyki na patelni grillowej 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie: mięso, papryki i cukinię. Rozgrzej patelnię grillową i smaż szaszłyki po ok 5. min na wolnym ogniu z każdej strony. Podawaj z ryżem, smacznego!

Porady

z podanych składników w zależności od pokrojenia mięsa i warzyw wychodzi 8-9 szaszłyków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować