Szaszłyki drobiowo-warzywne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moją pasją są krzyżówki, konkursy, książki i kulinaria, a do wysłania przepisu namówiła mnie mojacórka, która również lubi gotować.

Składniki:

  • 40 dag filetów z kurczaka
    bakłażan
    zielona papryka
    2 pomidory
    sól, pieprz
    1/2 szklanki piwa
    suszona bazylia

Szaszłyki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 1. Filety płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy piwem, oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut, aby mięso nabrało aromatu.
  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 2. Bakłażana i pomidory myjemy, kroimy na dość grube plastry. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy w dużą kostkę.
  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 3. Na drewniane szpadki (można także użyć szpilek do szaszłyków) nadziewamy na przemian kawałki mięsa i warzyw.
  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 4. Szaszłyki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu szaszłyki oprószamy solą, pieprzem
    i bazylią i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy