Szaszłyki drobiowo-warzywne

4.5 (149 ocen)

Szaszłyki to jedno z moich ulubionych dań na grilla. Przeważnie kombinowałam ze smakami dodając do kurczaka np. owoce jednak te szaszłyki które grillowaliśmy ostatnio bez wątpienia uważam za nr jeden.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
    papryka czerwona
    papryka żółta
    cukinia
    4 dymki

    marynata do kurczaka:

    3 łyżki marynaty staropolskiej
    3 łyżki oliwy z oliwek

    marynata do warzyw:

    3 łyżki oliwy z oliwek
    łyżeczka czosnku
    łyżka papryki pikantnej

    musztarda francuska jako dodatek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 1. Dzień przed grillem marynujemy kurczaka i warzywa w następujący sposób.

    Oczyszczone mięso kroimy w niewielką kostkę.

    Marynatę staropolską rozrabiamy z oliwą i zalewamy kurczaka.

    Przykrywamy pojemnik i wkładamy na noc do lodówki.
  • Szaszłyki drobiowo-warzywne 2. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię w półplasterki a dymkę w plasterki.

    Warzywa marynujemy w oliwie wymieszanej z przyprawami.

    Na następny dzień na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie wszystkie składniki.
  • 3. Układamy na tacce do grillowania i kładziemy ją na rozgrzanym ruszcie.

    Grillujemy około 25 minut od czasu do czasu przekręcając.

    Najlepiej smakują z musztardą francuską.

    Smacznego :)

Porady

Ułożenie szaszłyków na tacce a nie bezpośrednio na ogniu spowoduje, że warzywa nie przypalą się gdy kurczak nie będzie jeszcze gotowy. Bardzo ważne dla smaku jest zamarynowanie wszystkiego dzień wcześniej, smak wtedy jest nieporównywalnie lepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Marynata Papryka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować