Szaszłyki drobiowe z papryką i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Zrobić marynatę: jogurt wymieszać z olejem, posiekanym czosnkiem, curry, solą i pieprzem. Marynatą posmarować mięso i włożyć na ok.2 godz.do lodówki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dużą kostkę, a cukinię w plasterki.
2.Warzywa nadziewać na patyczki na przemian z kurczakiem. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3.Naczynie żarodporne wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć szaszłyki i przykryć drugą warstwą papieru. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., polewając sosem, który się wytworzył. Po tym czasie zdjąć górną warstwę papieru i piec jeszcze przez 5-10 minut, aby zrumienić danie. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na talerz. na wierzchu rozłożyć szaszłyki. Smacznego!
Komentarze