Szaszłyki drobiowe z kolorowych roladek

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

Ulubione szaszłyki mojej córki Weroniki :)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
    1 duży por
    10 dag boczku w plastrach
    strąk czerwonej papryki
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz
    bazylia do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki drobiowe z kolorowych roladek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka opłucz, osusz. Rozetnij na płaty. Każdy przykryj folią spożywczą i rozbij. Usuń folię a mięso przypraw solą i pieprzem.
  • 2. Por oczyść, opłucz, podziel na liście. Włóż je na 2 minuty do wrzątku, żeby zmiękły. Następnie wyjmij, przelej zimną wodą i osusz. Liście pora rozłóż na mięsie. Przykryj plasterkami boczku. Paprykę umyj, oczyść, pokrój na paseczki. Po dwa paseczki papryki ułóż przy brzegu każdego płata mięsa. Całość ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami.
  • 3. Roladki potnij w plasterki o szerokości 2 cm. Ślimaczki ponabijaj na drewniane patyczki. Szaszłyki wyłóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekaj 30 minut w temp.170 st. Podawaj z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować