Szaszłyki drobiowe z kolorowych roladek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka opłucz, osusz. Rozetnij na płaty. Każdy przykryj folią spożywczą i rozbij. Usuń folię a mięso przypraw solą i pieprzem.
2.Por oczyść, opłucz, podziel na liście. Włóż je na 2 minuty do wrzątku, żeby zmiękły. Następnie wyjmij, przelej zimną wodą i osusz. Liście pora rozłóż na mięsie. Przykryj plasterkami boczku. Paprykę umyj, oczyść, pokrój na paseczki. Po dwa paseczki papryki ułóż przy brzegu każdego płata mięsa. Całość ciasno zwiń, zepnij wykałaczkami.
3.Roladki potnij w plasterki o szerokości 2 cm. Ślimaczki ponabijaj na drewniane patyczki. Szaszłyki wyłóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekaj 30 minut w temp.170 st. Podawaj z ryżem.
Komentarze