Szaszłyki

0 (0 ocen)

Banalnie proste, a bardzo smaczne. Nie może ich zabraknąć na żadnym grillu. Z powodzeniem możemy je też przygotować na patelni grillowej- przypomną ciepły, grillowy sezon.

Składniki:

  • Na około 12 sztuk:
    -1 duża podwójna pierś z kurczaka
    -1 duża cukinia
    -1 papryka czerwona
    -1 papryka żółta
    -4 duże pieczarki
    -4 duże cebule

    Marynata:
    -2 łyżki sosu sojowego
    -3 łyżki przyprawy do grilla
    -7 łyżek oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    -patyczki do szaszłyków

Szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy kurczaka, dokładnie nacieramy każdą część i wkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Cukinię kroimy w grubą kostkę. Paprykę i pieczarki w dość duże plastry, cebulę w pióra. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno: cukinię, pieczarkę, kurczaka, paprykę żółtą, cebulę, paprykę czerwoną, kurczaka, cukinię, cebulę.
  • 3. Grillujemy po około 10 minut z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy