Szaszłyk w schabowym

4.5 (179 ocen)

Podstawą dania jest dobrze rozbite mięso schabowe w które zawijamy przygotowany szaszłyk. Nadzienie możemy komponować dowolnie- im więcej kolorów, rodzajów nadzienia, tym danie bogatsze i ciekawiej wyglądające.

Składniki:

  • Składniki:
    • 6 kotletów schabowych,
    • 12 marynowanych pieczarek (po 2 na jednego szaszłyka),
    • 1/2 bakłażana,
    • 4 duże płaty papryki marynowanej (składnik dodatkowy),
    • Sól, pieprz,
    • Olej do smażenia,
    • Mąka, jajko, bułka tarta do panierki,
    • 6 patyczków na szaszłyki
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Schabowy Szaszłyki

Szaszłyk w schabowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana kroimy w grubą kostkę, oprószamy przyprawami i chwilkę obsmażamy na oleju.
    Paprykę kroimy w kwadraty (powinno wyjść około 24 kwadraty-po 4 na jednego szaszłyka).
    Pieczarki osączamy z zalewy.
    Mięso doprawiamy i cienko rozbijamy.
  • Szaszłyk 2. Na patyczek nabijamy kolejno bakłażan, papryka, pieczarka, papryka, bakłażan, papryka, pieczarka, papryka, bakłażan.
    Czynność powtarzamy z każdym szaszłykiem.
  • Zawinięty szaszłyk 3. W rozbite mięso schabowe zawijamy szaszłyki.
  • Smażenie 4. Panierujemy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wyjmujemy patyczki i studzimy
  • 5. Po przestudzeniu szaszłyki przekrawamy wzdłuż na połowę.
    Przed podaniem podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować