Szarpaniec - skubaniec

4.5 (190 ocen)

Odrywany chlebek cynamonowy jest słodkim, przepysznym, puszystym i prawdziwie aromatycznym wypiekiem.

Składniki:


  • 1/2 kg mąki
    200g masła - roztopić
    5 dkg drożdży
    2 jajka
    70 ml szklanki mleka
    3 łyżki śmietany
    5 dkg cukru
    cukier wymieszany z cynamonem
    5 dkg stopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarpaniec - skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia
  • 2. Rozwałkować ciasto na prostokąt długości foremki w której będziemy piec. Posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Pociąć prostokąt na 6 równych pasów, ułożyć jedne na drugim i pokroić na 6 równych części. Części układamy PIONOWO w keksówce o długości 33 cm.
  • szarpany 3. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w temp 175`C przez ok 30 - 35 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować