Szarpaniec - skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzać mleko z cukrem i do ciepłego dodać drożdże i parę łyżek mąki. Odstawić. Gdy zaczyn urośnie dodać do niego jajka i śmietanę - wymieszać. Zaczyn wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - zamieszać.Na koniec dodać tłuszcz - wyrabiać jak drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia
2.Rozwałkować ciasto na prostokąt długości foremki w której będziemy piec. Posmarować roztopionym masłem i równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Pociąć prostokąt na 6 równych pasów, ułożyć jedne na drugim i pokroić na 6 równych części. Części układamy PIONOWO w keksówce o długości 33 cm.
3.Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w temp 175`C przez ok 30 - 35 min.
Komentarze