Szarlotkowy przekładaniec ze smaczkiem śliwki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny deser dla wielbicieli jabłek w każdej postaci

  • 60 min

Składniki:

  • 2 torebki herbaty earl grey
    1 szklanka wrzątku
    10 suszonych śliwek
    gotowe ciasto francuskie
    1 żółtko
    3 jabłka
    1 cukier waniliowy (16 g)
    1 szklanka wody
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka cynamonu
    1 galaretka cytrynowa
    300 ml gorącej przegotowanej wody
    4 kostki białej czekolady
    3 kocie języczki czekoladowe
    Składniki na 3 pucharki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotkowy przekładaniec ze smaczkiem śliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moczenie suszonych śliwek 1. 1.Herbaty zalać szklanka wrzątku,zaparzyć przez 5 minut. Torebki wyjąć a włożyć śliwki. Przykryć i pozostawić je na około pół godziny. Po tym czasie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
  • krązki z ciasta francuskiego 2. 2.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto rozwinąć i pucharkiem w którym będziemy serwować deser wyciąć 6 kółek. Kółka ułożyć na blachę wyłożoną papierem. Żółtko roztrzepać widelcem i obficie posmarować nim kółka z ciasta. Piec przez 10 minut. Wyjąć,ostudzić.
  • masa jabłkowa 3. 3.Jabłka umyć,osuszyć i obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Następnie pokroić je w dużą kostkę. Przełożyć do garnka,wsypać cukier waniliowy i wlać początkowo 1/2 szklanki wody. Przykryć i dusić. Gdy większość wody odparuje a jabłuszka nie będę jeszcze zupełnie miękkie wlać resztę wody i dokończyć duszenie jabłek. Gdy ponownie większość wody wyparuje dodać pokrojone śliwki i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia i tłuczkiem do ziemniaków delikatnie potraktować owoce aby je rozdrobnić. Dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać łyżkę cynamonu i jeszcze raz wymieszać. Na koniec wsypać łyżkę galaretki cytrynowej i po raz ostatni dokładnie wymieszać.
  • 4. 4.Na dno pucharka ułożyć jeden krążek ciasta. Na ciasto położyć około 2 łyżki masy jabłkowej a następnie przykryć drugim krążkiem ciasta. Na wierzchu położyć około 1,5 łyżki jabłek. Odstawić do ostygnięcia. Resztę galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić na 5 minut. następnie wlać po około 12 łyżek galaretki do pucharka. Wystudzić i odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 5. 5.Nożem zrobić wiórki z czekolady i przed podaniem posypać deser po wierzchu i włożyć 1 koci języczek (można udekorować bitą śmietaną). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować