Szarlotka ze śliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Smakuje cudownie zwłaszcza na ciepło. Czasami podaję ją z musem malinowym.

Składniki:

  • ● 600 g mąki
    ● 2 żółtka
    ● 200 g margaryny
    ● 2 łyżeczki pr. do piecz.
    ● 100 g cukru pudru + do posypania
    ● cukier waniliowy
    ● 1 kg jabłek
    ● ok. 300 g śliwek
    ● masło i bułka tarta do formy
    ● cynamon

Szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryna. Dodajemy żółtka, proszek, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy na 2 części i wałkujemy.
  • 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, osączamy z soku. Śliwki kroimy w ćwiartki.
  • 3. Formę o wym. 23x35 cm natłuszczamy i posypujemy bułka. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta. Wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Układamy śliwki, lekko je dociskając. Wierzch przykrywamy reszta ciasta, pomagając sobie wałkiem, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 35-40 minut w temp. 170 °C. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy