Smakuje cudownie zwłaszcza na ciepło. Czasami podaję ją z musem malinowym.
Składniki:
● 600 g mąki
● 2 żółtka
● 200 g margaryny
● 2 łyżeczki pr. do piecz.
● 100 g cukru pudru + do posypania
● cukier waniliowy
● 1 kg jabłek
● ok. 300 g śliwek
● masło i bułka tarta do formy
● cynamon
Szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z margaryna. Dodajemy żółtka, proszek, cukier puder i cukier waniliowy. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy na 2 części i wałkujemy.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, osączamy z soku. Śliwki kroimy w ćwiartki.
3.Formę o wym. 23x35 cm natłuszczamy i posypujemy bułka. Dno wylepiamy jedna częścią ciasta. Wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Układamy śliwki, lekko je dociskając. Wierzch przykrywamy reszta ciasta, pomagając sobie wałkiem, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 35-40 minut w temp. 170 °C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Komentarze