Wyśmienita szarlotka trafi w gusta miłośników marcepanu i jabłek :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 jajko,
400 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200 g brązowego cukru,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
250 g zimnego masła,
Masa do ciasta:
około 150 g masy marcepanowej,
6 jabłek,
2 łyżki brązowego cukru,
3 garście suszonej żurawiny,
szczypta cynamonu,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
"żółty" dżem do dekoracji,
Szarlotka z żurawiną, marcepanem i przyprawą do piernika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i na 30 minut wstaw do lodówki.
Po tym czasie 2/3 ciasta wyłóż formę do pieczenia o śr 24 cm (z powodzeniem możesz użyć większej formy).
Na ciasto w formie pokrusz marcepan.
2.Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, następnie pokrój je w kostkę, dodaj do nich żurawinę, 2 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na marcepan.
3.Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój w paski- udekoruj ciasto. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
4.Ciasto piecz około 40-50 minut w temp. 180ºC.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe posmaruj ciasto dżemem.
Komentarze