Szarlotka z żurawiną, marcepanem i przyprawą do piernika.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienita szarlotka trafi w gusta miłośników marcepanu i jabłek :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 jajko,
    400 g mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    200 g brązowego cukru,
    2 łyżeczki przyprawy do piernika,
    250 g zimnego masła,

    Masa do ciasta:
    około 150 g masy marcepanowej,
    6 jabłek,
    2 łyżki brązowego cukru,
    3 garście suszonej żurawiny,
    szczypta cynamonu,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    "żółty" dżem do dekoracji,

    forma o śr 24 cm lub większa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z żurawiną, marcepanem i przyprawą do piernika. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Forma wyłożona ciastem z okruszonym marcepanem. 1. Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i na 30 minut wstaw do lodówki.
    Po tym czasie 2/3 ciasta wyłóż formę do pieczenia o śr 24 cm (z powodzeniem możesz użyć większej formy).
    Na ciasto w formie pokrusz marcepan.
  • Ciasto z masą jabłkową. 2. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne, następnie pokrój je w kostkę, dodaj do nich żurawinę, 2 łyżki cukru i mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na marcepan.
  • Ciasto przed pieczeniem. 3. Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój w paski- udekoruj ciasto. Przed pieczeniem możesz posmarować ciasto rozmąconym jajkiem.
  • Ciasto posmarowane dżemem. 4. Ciasto piecz około 40-50 minut w temp. 180ºC.
    Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe posmaruj ciasto dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Przyprawa do piernika Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować