Szarlotka z żurawiną i kisielem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

W moim domu często goszczą ciasta z jabłkami, robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam szarlotkę z żurawiną, bardzo nam smakowała.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 kisiel żurawinowy
    Masa jabłkowa:
    2 kilogramy jabłek
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka suszonej żurawiny
    Dodatkowo:
    Tłuszcz do formy
    Cukier puder do posypania

Szarlotka z żurawiną i kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości ciągle mieszając. Ostudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną i suszoną żurawiną. Wykładamy na ciasto, białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy