Szarlotka z żurawiną i kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą i zagniatamy, dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę smarujemy tłuszczem i wylepiamy jedną częścią schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i dusimy do miękkości ciągle mieszając. Ostudzone mieszamy z mąką ziemniaczaną i suszoną żurawiną. Wykładamy na ciasto, białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielem. Wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze