Szarlotka z różą i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szarlotka to tradycyjne ciasto w mojej rodzinie. Ja urozmaiciłam je dodając konfiturę z róży i żurawinę, którą uwielbiam.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto (na małą formę do tarty):

    170 g maki pszennej (polecam typu ok. 750)

    70 g masła

    5 łyżek wody

    szczypta soli



    Nadzienie:

    4 jabłka antonówki

    1 łyżka miodu

    1 łyżka rodzynek

    1 łyżka żurawiny

    łyżka masła

    konfitura różana ( 1/3 słoiczka)


    Kruszonka:

    - ok. 3 łyżek masła
    - ok. 6 łyżek cukru brążowego
    - ok. 1/2 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Konfitury

Szarlotka z różą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je do zamrażalki na pół glodziny lub do lodówki na godzinę.


    Jabłka obieramy, kroimy dość drobno w kostkę i wrzucamy na patelnie, dusimy na maśle do miękkości. Następnie dodajemy miód, rodzynki, żurawinę i mieszamy. Odstawiamy.

    Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty. Na ciasto wykładamy konfiturę różaną, a następnie farsz z jabłek. Wierzch posypujemy kruszonką, którą robimy z podanych składników, mieszając je ze sobą, aż powstaną grudki. Wstawiamy do piekrnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 min.

Porady

Zamiast konfitury różanej można użyć dowolnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować