Szarlotka z pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodka szarlotka w połączeniu z kwaskawymi pomarańczami w galaretce. Dzięki takiemu połączeniu nabiera orzeźwiającego smaku. Dzieciaki je uwielbiają.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    20 dkg masła
    0,5 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    jabłka lub słoik dżemu z jabłek
    cynamon
    cukier

    budyń śmietankowy
    0,5 l mleka
    0,5 kostki margaryny

    pomarańcze
    2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
    0,75 l wody

Szarlotka z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy, tworząc jednolitą masę. Wykładamy następnie do przygotowanej formy. Na wierzch wykładamy starte jabłka przyprawione cukrem i cynamonem bądź gotowy dżem ze słoika, tak aby pozostał lekko odkryty brzeg. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min, aż ciasto przybierze złoty kolor.
  • 2. Przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i nasępnie studzimy. Ubijamy mikserem budyń, stopniowo dodając margarynę. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone i przestudzone ciasto.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w 0,75 l gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Na masie budyniowej układamy pokrojone na kawałki pomarańcze. Następnie zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy