Szarlotka z pianką i migdałami

4.51 (157 ocen)

Jadłam podobną u mojej siostry i stwierdziłam, że muszę taką upiec bo jest po prostu pyszna :)

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl mąki
    1 kostka margaryny
    3 łyżki cukru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ewentualnie troszkę śmietany

    2 kg jabłek
    cukier i przyprawa do szarlotki lub cynamon wedle uznania
    3 łyżki bułki tartej

    Pianka:
    5 białek
    1 szkl cukru

    100g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.51 (157 ocen)

Szarlotka z pianką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Blaszkę (24x36cm) posmarować masłem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut.
  • 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.
  • 3. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować