Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę , cukier puder , proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać żółtka i śmietanę - wymieszać i wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).
2.Nadzienie:
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 5 minut.
3.Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą cześć ciasta na tarce o dużych oczkach . Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
4.Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu dodać budyń używając najniższych obrotów miksera. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Komentarze