Szarlotka z pianką

4.49 (169 ocen)

Pyszna szarlotka z pianka budyniowa. Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    1 1/3 kostki margaryny
    6 żółtek
    2 łyżki śmietany 18 %

    Nadzienie:
    ok 2kg kwaskowatych jabłek
    1/4 szklanki wody
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki soku z cytryny

    Pianka:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy

    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę , cukier puder , proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać żółtka i śmietanę - wymieszać i wyrobić.
    Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).
  • 2. Nadzienie:
    Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 5 minut.
  • 3. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć większą cześć ciasta na tarce o dużych oczkach . Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była jednolita i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.
  • 4. Pianka:
    Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu dodać budyń używając najniższych obrotów miksera. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować